Pri kúpe bytu záujemcovia zisťujú, či je budova zateplená. Poznajú totiž jeho výhody a každý chce bývať s čo najmenším únikom tepla. Nestačia iba okná s dobrou izoláciou, pretože teplo si z budovy nájde cestu aj skrz rôzne medzery a špáry medzi panelmi.

Zateplený dom

Je obalený polystyrénovým kabátom a ten mu pomáha udržať teplo. Zateplený dom vám ušetrí až 40 – 60% z nákladov na energiu. A to je dosť. Čo sa týka samotného úniku tepla, tak zateplením môžete zabrániť 30% jeho úniku v prípade rodinného domu a 35% pri bytových domoch.

Izolačné schopnosti nezateplených domov sú na nižšej úrovni a majú nižšiu hodnotu na trhu s nehnuteľnosťami. V lete  neudržia stálu teplotu a dochádza k veľkým teplotným výkyvom – rýchlo sa zohrejú a v noci veľmi rýchlo vychladnú.

Pri zateplení nezabudnite ani na strechu. Tou taktiež teplo uniká. Pri zatepľovaní strechy treba myslieť aj na výmenu okien. Staré za nové strešné okná, ktoré znížia únik tepla na minimum.

Výhody zateplenia domu:

  • ušetrenie nákladov na vykurovanie
  • zvýšenie kvality bývania
  • prevencia pred presušovaním vzduchu
  • ochrana pred vznikom plesní
  • obmedzenie pnutia v konštrukcii

Aby ste predišli nevýhodám zateplenia, zvoľte si pri ňom dôveryhodnú stavebnú firmu, pretože nesprávna aplikácia zateplenia vám môže spôsobiť komplikácie. Navyše, nesprávny časa zateplenia môže priniesť problémy s plesňami. A netreba zabudnúť ani na dôležitosť výberu vhodných materiálov, aby sa zo zateplenia nestal zbytočne nákladný krok.