Každý má na svoje bývanie iné nároky a každému vyhovuje niečo iné. Iná lokalita, dispozícia, typ nehnuteľnosti. A všetko má svoje výhody aj nevýhody, samozrejme s ohľadom na cenu, ktorú si môže človek dovoliť investovať. Ak si chcete dať postaviť dom, máte na výber medzi hrubou stavbou, holodomom a stavbou na kľúč. A medzi týmito pojmami je rozdiel.

Hrubá stavba je surový dom – obsahuje základnú dosku, na ktorej sú postavené múry, strop, strecha a okná. Ostatné si už prispôsobí obyvateľ podľa vlastného vkusu a finančných možností. Takže sa jedná iba o zaizolovanú základnú platňu, nosné obvodové steny, vnútorné steny, strop, šikmú alebo rovnú strechu, strešný presah, žľaby, okná, vchodové dvere a v prípade poschodového domu aj schody.

Holodom je skolaudovaná stavba ako rodinný dom a na rozdiel od hrubej stavby je pripojený na inžinierske siete. V dome však nie je dokončený interiér a tak si ho každý môže prispôsobiť podľa seba. Obsahuje povrchovú úpravu vonkajších aj vnútorných stien, strop, podlahu, zateplenie, kompletnú elektroinštaláciu, vodu, kúrenie, kanalizáciu, komín, bleskozvod.

Dom na kľúč je komplet pripravený na bývanie. Od hrubej stavby až po zariadenie interiéru, takže človeku šetrí čas, no dom ho viac stojí. Obsahuje už však aj interiérové dvere, vnútornú stierku, obkladačky, podlahu, umývadlo, wc, batérie, vaňu, povrchové úpravy stien, maľbu… .

Hrubá stavba, holodom či dom na kľúč? - dom

Skúste si na základe tohto popisu predstaviť, ako by váš vysnívaný domov mohol alebo mal vyzerať, koľko energie a peňazí máte na ďalšie úpravy, dokončovacie práce, zariadenie. Alebo je pre vás pohodlnejšie nechať si postaviť dom na kľúč a starať sa už len o detaily, ktoré do hotového bývania vdýchnu pocit domova.