Pod pojmom apartmán si mnohí predstavia dovolenku, či sezónne ubytovanie. No nie je tomu tak, pretože apartmány sú vyhľadávané aj ako miesto na bývanie, kde je možné prihlásiť si trvalý pobyt preberať poštu či financovať ho hypotékou. Aký je však rozdiel medzi bytom a apartmánom?

  • Byt je obytnou plochou určenou na bývanie a spĺňa všetky normy bývania, vrátanie svetlotechnickej normy.
  • Apartmán sa klasifikuje ako nebytový priestor, napríklad aj preto, že nespĺňa svetlotechnickú normu.

Územný plán v každom meste určuje pomer medzi bytovými a nebytovými priestormi a keď sa tento pomer poruší, tak developer nemôže kolaudovať. A apartmány vznikajú aj preto, aby sa naplnil tento pomer.

Apartmány sú častokrát orientované na sever, a teda do nich neprúdi toľko prirodzeného denného sveta, koľko vyžadujú hygienické normy. Podľa nich musí byť 1/3 obytnej plochy presvetlená aspoň na hodinu a pol denne. Ak vám nevadí nedostatok svetla, tak sa nemusíte kúpe apartmánu brániť. Ide o bytovú jednotku s príslušenstvom a jeho výhodou je cena. Za apartmán, ktorý má rovnakú plochu ako byt, zaplatíte totiž menej a môžete v ňom dlhodobo bývať. Ak vám nebude chýbať parkovacie miesto.

Z POJMOV: Rozdiel medzi bytom a apartmánom - byt

Aj keď bývate v apartmáne, môžete si tam prihlásiť trvalý pobyt. Ten môže mať občan v budove označenej súpisným číslom, alebo súpisným a orientačným číslom a môže ísť o budovu určenú na bývanie, ubytovanie či individuálnu rekreáciu. Apartmán vám do katastra zapíšu ako byt, s poznámkou, že sa jedná o apartmán. Apartmán môžete využívať aj ako sídlo spoločnosti a pri jeho kúpe si môžete uplatniť odpočet DPH.

A čo sa týka financovania? Banky apartmány chápu väčšinou ako nebytový priestor určený na bývanie. O schválení rozhoduje znalecký posudok, príjem žiadateľa a ďalšie náležitosti. Banky však poskytujú aj financovanie apartmánov.

Môžete sa stretnúť aj s výrazom štúdio, čo je však väčšinou iba miestnosť s kuchynkou a sociálnym zariadením.