HYPOTÉKY, NEHNUTEĽNOSTI, INFLÁCIA

 

Mnohí ľudia financovali svoje bývanie hypotékou, čo je z dlhodobého hľadiska fajn, keďže ceny nehnuteľností v čase rastú. A to aspoň o úroveň inflácie. Pri inflácii ide o rast cien tovarov a služieb a zníženie kúpnej sily. Inflácia zároveň spôsobuje to, že peniaze, ktoré sa bankám vracajú, majú nižšiu hodnotu. Takže v prospech dlžníkov, ktorým bolo výhodné si v čase rastúcej inflácie požičať. Zároveň sa predpokladá, že by mal rásť aj príjem, takže mesačné splátky hypotéky by mali menej zaťažovať mesačný príjem klienta. Na Slovensku však ceny nerastú úmerne mzdám. Najrýchlejšie ceny nehnuteľností rástli v Bratislavskom a Prešovskom kraji.

Klient si mohol vypočítať, o koľko svoj úver preplatí, no v skutočnosti to bude menej, pretože inflácia znižuje reálny úrok. Pri uzatváraní hypotéky si treba dávať pozor, kedy je možné získať nízke úrokové sadzby a overiť si za akých podmienok môžu byť uskutočnené mimoriadne splátky.

Vplyv inflácie a rastu cien nehnuteľností na hypotéky - drevený domček

ZDRAŽOVANIE, INFLÁCIA, OPATRENIA

 

Ceny nehnuteľností niekde narástli až o 30% a zdražovanie bude pokračovať. ECB bude kvôli tomuto zdražovaniu musieť zdvihnúť úrokovú sadzbu. Splátky hypoték tak budú vyššie.

Inflácia = ťahanie úrokov smerom nahor. Mnohí preto uprednostňujú dlhšie fixácie a volia tak síce drahšie hypotéky, no s istotou úroku na dlhšiu dobu. Zároveň nikto netuší, ako sa zmenia sadzby do budúcna. Banky však už teraz žiadateľov testujú, či budú schopní splácania hypotéky s vyššou splátkou. Konkrétne pri sadzbe zvýšenej o 2%.

V prípade, že po zvýšení sadzby bude splátka privysoká, je možnosť predĺžiť splatnosť hypotéky. Klientovi, ktorého vek vyhovuje, je možné hypotéku natiahnuť opäť na 30 rokov a tým mu znížiť splátky.

„Úprava splátkového plánu je síce lákavá, no nemusí byť zadarmo. Banky zvyknú za zmenu zmluvných podmienok pýtať poplatok. Preto je dobré sa na rast úrokových sadzieb pripraviť a predísť tak problémom s výškou splátky,“ upozorňuje Pavel Škriniar, investičný analytik. „Príprava nie je komplikovaná. Už pri podpise úverovej zmluvy simulujte splácanie s vyššou úrokovou sadzbou. Napríklad investujte 50 eur mesačne a vytvorte si tak finančnú rezervu. Na jednej strane budete zvyknutí míňať o 50 eur menej a pri zvýšenej splátke iba prestanete sporiť. Na strane druhej máte odkiaľ čerpať, ak by splátka bola nad vaše možnosti. A ak nebude mať problém so splácaním, pokračujte v sporení a na konci hypotéky máte ešte o jednu starosť menej. Máte peknú zásobu peňazí na dôchodok,“ povedal Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.