Možno je to aj váš prípad. Kúpili ste si nehnuteľnosť, aby ste si mohli užívať chvíle pokoja, no v susedstve sa objaví niekto, kto vám idylku začne narušovať. Život s bezohľadným susedom môže byť náročný, no keď príde na rad predaj vášho bytu, domu či chaty, môže sa to skomplikovať. V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko praktických rád, ako úspešne situáciu riešiť  a dosiahnuť predaj bez väčších problémov.

So susedom komunikujte

Skúste otvorený a pokojný rozhovor so susedom, bez agresivity a násilia. Vyjadrite svoje obavy a pokúste sa nájsť spoločné riešenie. Sused si totiž ani nemusí uvedomovať, ako jeho správanie ovplyvňuje vás a okolie, či už ide o hluk, krik, zápach a podobne. A možno zistíte, že problém sa ústretovo a ochotne vyrieši.

Konzultujte problém s právnym expertom

V prípade, že komunikácia so susedom nevedie k žiadnym zlepšeniam, je vhodná konzultácia s právnym expertom. Získate tak presný prehľad o právnych možnostiach a postupe, ktoré môžete podniknúť. Aby ste boli zároveň právne krytí.

 

Získajte svedectvá od ostatných susedov

Ak máte bezohľadného suseda, pravdepodobne nie ste jediný, kto sa s ním stretáva a kto s nim má problém. Získajte preto svedectvá od ďalších susedov, ktoré by mohli poslúžiť ako dôkazy v prípade potreby. Je to nepríjemné a na dlhé lakte, ale myslite hlavne na seba a svoju rodinu. Na svoje pohodlie a bezpečie.

Pracujte s realitným maklérom

Realitný maklér môže byť cenný spojenec pri predaji nehnuteľnosti, pretože sa určite stretol aj s prípadmi neprispôsobivých susedov. Informujte ho o situácii so susedom, aby bol pripravený na možné otázky od záujemcov a navrhol najlepší spôsob, ako minimalizovať negatívny vplyv suseda na predaj vašej nehnuteľnosti.

Zvážte právne kroky

V extrémnych prípadoch, ak sa situácia nelepší a váš sused vážne porušuje vaše práva, bude možno potrebné zvážiť právne kroky. Toto by však malo byť posledné riešenie, no v prípade potreby sa poraďte s právnym odborníkom.

Predaj nehnuteľnosti, ak máte v blízkosti bezohľadných susedov, môže byť náročný, ale s vhodným prístupom a pomocou profesionálov môžete dosiahnuť úspech. Nenechajte sa odradiť ťažkosťami a hľadajte riešenia, ktoré vám pomôžu presadiť sa a dosiahnuť predaj vášho domu bez zbytočných komplikácií. A na riešenie komplikácii hľadajte správnych ľudí.