Práca realitného makléra je nádherné remeslo, ak ho človek robí úprimne a poctivo. Realitné obchody môžu byť preto vzrušujúce, ale aj riskantné, ak nie ste dostatočne informovaní. S realitnými maklérmi, ktorí majú v rukách kľúče k vášmu domovu alebo budúcemu majetku, je dôležité byť ostražitý a informovaný o možných nečestných praktikách.

Tu je 5 nekalých praktík, na ktoré by ste si mali dať pozor:

1. Skrývanie informácií o nehnuteľnosti: Realitní makléri môžu niekedy zatajovať informácie o nehnuteľnosti, ktoré by mohli ovplyvniť váš nákup. Vyžadujte si kompletné informácie o histórii domu, možných problémoch a nedostatkoch. Nedajte sa odbiť. Ak máte z makléra zlý pocit, môžete si nájsť iného. Konkurencia je veľká.

2. Falošné posúdenie hodnoty nehnuteľnosti: Makléri sa niekedy snažia nehnuteľnosť nadhodnotiť, aby zvýšili svoje provízie. Nebojte sa vyhľadať nezávislý odhad hodnoty a porovnať ho s ponukou makléra.

3. Skryté poplatky a provízie: Realitné transakcie môžu byť sprevádzané rôznymi poplatkami a províziami. Dôkladne si prečítajte všetky zmluvy a pýtajte sa na všetky finančné aspekty, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam. Dajte si načas, robíte veľké rozhodnutie.

4. Nátlakové taktiky a rýchle rozhodnutia: Makléri niekedy využívajú nátlakové taktiky na to, aby ste rýchlo prijali rozhodnutie. Buďte ostražití, robte veci vo svojom vlastnom tempe a nenechajte sa ovládať emóciami. Ak na vás tlačia a nedávajú vám možnosť na rozmyslenie, tak je niečo zle. Berte to ako výkričník.

5. Konflikt záujmov: Makléri majú povinnosť konať v najlepšom záujme svojich klientov. Poniektorí však môžu mať skryté záujmy, napríklad zvýšenie svojej provízie. Zistite si, ako je váš maklér odmeňovaný a ubezpečte sa, že to neovplyvňuje jeho odporúčania a rozhodnutia. Je síce pekné získať jednorazovo veľkú províziu, no viac sú odporúčania spokojného klienta.

V závere je kľúčové si uvedomiť, že väčšina realitných maklérov pracuje čestne. Avšak, byť informovaný a ostražitý vám pomôže chrániť svoje záujmy a zabezpečiť, aby bol váš nákup alebo predaj nehnuteľnosti hladký a transparentný.